Sinasos Gül Konaklan

0
36

Ürgüp’e bağlı Mustafapaşa kasabası, bölgede bulunan eski yerleşim yerlerinden olan bir Rum köyü. 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması’yla Rumlar köyden taşınmış, geride de birçok anıt eser bırakmış. Bu tarihi anıt eserlerden biri de Sinasos Gül Konakları.

Gül Konakları, 19. yüzyılın ortalarına doğru bölgenin taşından kayaya oyularak 4000 m2’lik alana inşa edilen iki Rum evinden oluşuyor. Konakların renovasyonu Eylül 1998’de başlamış ve Haziran 2002’de tamamlanmış. Bu çalışma sırasında butik otel tarzındaki binaların özgün mimari karakterinin bozulmamasma özen gösterilmiş. Şimdi ziyaretçilere hizmet veren konakların bütün odaları farklı dekore edilmiş. Konakların içinde kütüphane, gül köşkü, şömineli salon, baş oda, tandır evi, hamam ve avlu gibi bölümler yer alıyor.

Ürgüp’te ziyaret edilmesi gereken yerler arasında Kadı Kalesi, Sarıhan Kervansarayı, Fıratkan, Ürgüp Müzesi ve Kütüphanesi, Temenni Anıtmezarını da saymak gerekiyor istanbul private tours mevlevi.

Gün ışığının vadide dansı

Yörenin her yerinden görülebilen yüksek kaya kitlesinin etrafına sarılmış bir kasaba görünümündeki Ortahisar, geçmişte yerleşim amacıyla ve stratejik nedenlerle kayalara oyulmuş. Buranın görünmeyen hazineleri ise vadiler içinde oyulmuş yüzlerce mağara. Doğal soğuk hava deposu olarak kullanılan bu mağaralardaki ısı ve nem, meyvelerin yenisi çıkana dek aynen korunmasını sağlıyor. Peribacaları kadar yeraltı kentleriyle ünlü olan Kapadokya’da Kaymaklı, Derinkuyu, Mazıköy, Acıköy ve Özkonak’taki bazı yeraltı kentleri ışıklandırılmış ve gezilebilir durumda. Henüz tamamı keşfedilememiş bu sihirli kentler, Kapadokya’ya ayrı bir gizem katıyor. Diğerlerine oranla daha özenli kazılmış olan Derinkuyu’ya bir geçitten giriliyor ve yetmiş metreyle birlikte yerin yedi kat altına iniliyor. Burada birbirine dar ve alçak koridorlarla bağlı karanlık ve rutubetli salonlar dikkat çekici. Yuvarlak taştan kapıları dışarıdan açmak imkânsız gibi olsa da, içeriden kolayca açılacak şekilde tasarlanmış.

En alt katı yeryüzüne bağlayan dikey havalandırma bacaları, yeraltı kentinin havasının sürekli temizlenmesini sağlıyor. Buradaki tüm kuyular zehirlense bile tazeliğini koruyan iç kuyular yapılarak önlem alınmış. Dört kilometrekarelik alanı kapsayan bu yeraltı kenti yirmi bin kişiyi barındırabilecek kapasitede ve depo yerleri, ambarlar, odalar, mutfaklarla birlikte büyük salonlar ve kilise olduğu tahmin edilen haç planlı bir bölümü içeriyor Şirince.

Bu gizemli kent, yüzyıllar önce Hıristiyanları Roma İmparatorluğunun gazabından ve Arap akınlarımdan kurtarmış. Çok karmaşık bir düzende oyulmuş olan Kaymaklı yeraltı kentin-de de çeşitli amaçlarla kullanılabilecek yaşam alanlarının yanı sıra tahıl ambarları, şarap kavlan ve hayvan bağlayacak yerlerin olması, o günlerin koşullan hakkında ipuçları verir. İçinde güvenli taş kapılarla tapınma yerleri de bulunan yeraltı kentinde gizli kaçış yollan, labirentler ve kör koridorlar kenti bilmeyenleri şaşırtacak kadar karmaşık. Balonla gökyüzünden de seyredilebilecek gizemli ve büyülü kent Kapadokya’da günbatımının izlenebileceği en güzel nokta ise Göreme Ürgüp yolunda, solda yer alan Kızılçukur Vadisi yol ayrımı. Buradan izlenen günbatımında renklerin değişimi, gün ışıklarının vadide ve kıvrımlı kızıl kayalıklarda dalgalanışı görülmeye değer…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz