Aziz (Genç) Basileios

0
44

26 Mart 944′de Istanbul’da ölen azizin kökeni ve kariyerinin erken dönemi hakkinda bilgi yoktur. Vitasina göre Anadolu’dan Istanbul’a imparatorluk görevlisi olarak getirilmistir. Samonas tarafindan sorguya çekilmis, kamçilanmis ve denize atilmis, fakat mucizevi bir sekilde yunus baliklari tarafindan korunmustur. Basileios’un Istanbul’a gelis tarihi 896 olarak bilinmektedir ancak Vitasindaki kronolojiye göre güvenilir bir tarih degildir.

Basileios hiç bir manastir kurulusuna tabi olmamis, özel evlerde, mesela Ioannes adli bir adam ve karisi Helene’nin evinde, daha sonra primikerios Konstantin ve Gongylas kardeslerin evlerinde yasamis, ahlak ilmi üzerine vaazlar vermis ve mucizeler göstermistir. Basileios’un Vitasi, ruhani sifati olmayan, çagdasi hadim Epiphanios’un ögrencisi, halktan bir kisi olan Gregorius tarafindan yazilmistir.

Vitada dikkat çeken hikayelerden biri; uzun yillar Basileios’a hizmet eden dindar Theodora’nin hayalidir: Theodora’nin ruhu cennete yolculugu sirasinda gümrükten geçer, sonra Theodora ilahi Kudüs’ü ve günahkarlarin cezalarini görür. Vitasinda açikça anti-Semitik (Yahudi karsiti) bir egilim vardir; Basileios’a göre, Eski Ahit’in onlarin tapinmasina ve Tanri’nin hiristiyan kavramina yakin olmalarina ragmen bütün Yahudiler ebedi cezaya mahkumdur (Kazhdan 1991: 270-271).

Aziz (Genç) Meletios

Myoupolis’li Meletios olarak da bilinen aziz yaklasik 1035′de Kappadokya’da Moutalaske köyünde dogmus, 1105′de Boeotia’da Myoupolis manastirinda ölmüstür. Bayram günü 1 Eylül’dür. 15 yasinda Istanbul’a gitmek için köyünü terk etmis ve manastir münzevisi olmustur (Kazhdan 1991: 1333). Daha sonra Thebes yakininda Aziz Georgios euklerionunda yasamaya Boeotia’ya gitmistir.

Filistin, Roma ve belki de Ispanya’ya kadar uzun bir hac yolculugu yapmistir. Yaklasik 1081′de Symboulon manastirini (Hosios Meletios) ele geçirmis ve I.Aleksios ilk yil 422 altin sikke bagislamistir. Meletios’un biyografisi Methone’li Nikolaos ve Theodoros Prodromos tarafindan yazilmistir. Her ikisi de politik olaylar ve seçkin kisiler ile Meletios’un iliskileri hakkinda zengin bilgiler verir. Iki yazarin anlattiklari ve kronolojileri her zaman ayni degildir ve yaklasimlari farklidir.

Nikolaos, Meletios’un cemaati için yaptigi islere önem vermistir: mesela; Meletios’un manastiri yangindan kurtarisini ve manastirin bahçesinden hirsizlari kovusunu anlatir. Prodromos ise, daha hos ve tuhaf olaylardan bahseder; mesela yolculuklarinda basindan geçenleri, Meletios’un Teb’li asil bir kadin tarafindan nasil ayartilmaya çalisildigini anlatir. Ayrica, Istanbul’lu bir asilin oglu olan Noah’in Meletios’a yaptigi eziyetlerden sadece Prodromos bahseder (Kazhdan 1991: 1334).

Read More about Amazonlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz