Muğla Valisi

0
49

Muğla Valisi M. Temel Koçaklar,

2000 yılında göreve atandığı Mardin’den ayrılırken, halkın gözyaşları ile uğurlanmıştı. Kolay değil, 6 yıl içinde; Mardin’i geçmişiyle buluşturmuş, turizm ekonomisini canlandırmış, muhteşem taş yapılara can vermiş, sokaklarda güven rüzgârları estirmişti… 2000 yılında toplam 370 yatak ve 4 otele sahip Mardin, 6 yıl sonra aralarında otantik Mardin konaklarının da yer aldığı 14 tesis ve 1400 turistik yatağa kavuşmuştu. Tüm dünyanın dikkati kente çekilmiş, Prens Charles’a kadar pek çok ünlü yolunu Mardin’den geçirmişti… Tayini çıktığı için 2006 yılının Ocak ayında Muğla’da göreve başlayan Koçaklar şimdi, Türkiye’nin en önemli turistik illerinden biri olan Muğla için kolları sıvadı. Daha şimdiden; Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi, Moralılar Evi restorasyonu, AB Gökova Projesi, Trolian Parkı, Osman Hamdi Bey Evi restorasyonu gibi projelerin yer aldığı liste uzuyor da uzuyor… Üstelik bu daha yalnızca başlangıç… Vali M. Temel Koçaklar “Bir yeryüzü cenneti” olarak tanımladığı Muğla için şunları söylüyor: “Ortak sorumluluğumuz doğal ve kültürel çevremizi gelecek kuşaklara sağlıklı olarak aktarabilmektir. Dünyada ekoturizm ağırlıklı yeni eğilimler var. Muğla’da deniz-güneş-kum turizmi dışında; termal, yayla, mağara, doğa, kış turizmi gibi elverişli yatırım alanları var. Hedefimiz bunları değerlendirmek…”

Belediye Başkanı Dr. Osman Gürü,

Tıpkı Valisi gibi kentin bir diğer şansı da Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, ikinci dönem yürüttüğü Başkanlık makamı, halkla arasında bir duvar değil, tam tersine sevgi yumağı oluşturmuş. İster makamda, ister sokakta; ister çocuk, ister yetişkin olsun, Başkanı görünce gözleri parlamayan, sevgiyle kucaklamayan yok gibi… Başkan Gürün’ü yere göğe sığdıramayan Muğlalılar bulgaria private tour , kentleriyle büyük gurur duyuyorlar. Duyulmayacak gibi de değil hani… Gecekondu yok, çöp konteyneri yok, ortalarda çöp yığınları da yok… Başkanın deyimiyle “hamburger kültürü ve vahşi turizm” yok… Geçmişine saygılı, kimliği ile barışık, gerçek bir kent Muğla. Dr. Osman Gürün, Muğla’ya ilişkin hedeflerini üç ana başlıkta topluyor ve devam ediyor:

“Muğla, üniversite kenti, Kültür Turizmi kenti ve ticaret merkezi olarak varlığını sürdürmelidir. Vahşi turizmin dejenerasyonlarından kaçarak, kültürel değerlerimizi ön plana çıkartmak istiyoruz. Sanayi kenti olmak değil, kültür kenti olmak istiyoruz. Eğer sanayi olacaksa, Silikon Vadisi gibi yüksek teknolojiyi konuk etmek istiyoruz. Sonbaharda hizmete girecek 650 kişi kapasiteli yeni kültür merkezimizle, Kongre Turizmine aday oluyoruz. Yabancı turistten çok yerli turist ve küçük butik oteller istiyoruz. Kentsel dokusuyla birlikte Muğla’yı kimliğine sahip çıkan bir merkez olarak geliştirmeyi hedefliyoruz..”

Milas Akbük

En uzun kıyı şeridi: Kıyı şeridi uzunluğu açısından Türkiye dünya sıralamasında 17. ülke… Tunus kıyılarının toplam uzunluğu 1148 km, İspanya’nın 4964, Türkiye’nin ise 7200 km… Milas-Akbük koyundan, Eşen Çayı ağzındaki Antalya sınırına kadar uzanan Muğla, 1124 kilometre ile Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip.

2 deniz: İlin hem Akdeniz, hem de Ege Denizi’ne kıyısı var…

6 yarımada: Bodrum, Datça, Marmaris Bozburun, Marmaris Karadağ, Dalaman Kapukargın ve Fethiye Kayaköy yarımadaları Muğla il sınırları içinde…

4 körfez: Güllük, Gökova, Marmaris, Fethiye körfezleri ülkenin en önemli yöreleri arasında…

61 ada: 13’ü Akdeniz, 48’i Ege’de toplam 61 adanın en ünlüleri Göcek, Domuz Adası, Sedir Adası, Karaada, Kardak, Kargı ve Palamutbükü…Asar Dağı

Ünlü marinalar: Bodrum, Datça, Marmaris, Göcek ve Fethiye marinaları dünya standartlarında…

5400 yıllık tarih: Geçmişi İ.Ö. 3400’lü yıllara uzanıyor. Karya, ion, Dor, Roma, Bizans, Menteşe Beyliği, Osmanlı uygarlıklarının izlerini taşıyor…

150 ören yeri: Antik kent ve ören yeri açısından en zengin il…

Orman denizi: Yüzölçümünün yüzde 68’i orman…

Kış turizmi: Sandıras ve Eren Dağı’nda iki kayak alanı var…

Alternatif sporlar: Babadağ, uluslararası kabul gören yamaç paraşütü noktası…

2 uluslararası havaalanı: Bodrum ve Dalaman havaalanları yetmez oldu…

Mermer yatakları: Dünya mermer potansiyelinin yüzde 40’ı Türkiye’de. Bu oranın yüzde 30’u ise Muğla’da…

Geleneksel mimari: Muğla merkezde 1. derece eser olarak tescillenen 400 yapı var…

Koruma alanı: Hem kentsel, hem doğal, hem de arkeolojik koruma bölgesi…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz