Şirince

0
79

Selçuk’a 8 km mesafede şirin bir Ege köyü… Dağlar arasındaki vadide, bağ ve bahçeler arasında yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri Şirince…

Kuşadası ve Efes’e yakınlığı nedeniyle turistik gezilerin rotasında yerini alan, bir zamanlar “Çirkince” olarak anılmayı hak etmeyen Türk-Yunan kültür sentezinin en güzel örneklerinden…

Rivayete göre; derebeyinin azat ettiği 7 Rum ailesince kurulur köy. Köylüler, derebeyinin “köyünüz güzel mi?” sorusuna, köyü gözlerden ırak kılarak daha fazla ailenin gelmesini engellemek düşüncesiyle “çirkince” derler… Farklı kuruluş ve adlandırma öykülerinin çoğu rivayete dayanan köyün adıyla ilgili gerçek ise İzmir Valisi Kazım Dirik Paşa’nın köye “Çirkince” denmesine gönlü razı olmayarak “Şirince” adını koymuş olmasıdır…

Rum evlerinin dikkat çeken ilk özellikleri

Çoğu 150 yıl ömürlü yabani kestane ağacı ile çatılandırılmış, beyaz badanalı, koyu kahve rengi ahşaplı, 100 -150 yıllık Rum evlerinin dikkat çeken ilk özellikleri; sadece üst katlarında bulunan panjurlu pencereleri. Adeta resmedilmiş bir tablodan fırlamış, yamaçlara inci tanesi gibi sıralanan ve kanaviçe işlemeli patiska perdeli, klasik Ege mimari özelliğini taşıyan evler, Akdeniz ikliminin yeşiliyle öylesine uyumlu ki…

1923-24 nüfus mübadelesinde boşaltılan köye,. Makedonya’nın Kavala bölgesinden gelen muhacirler yerleştirilmiş. İç göç nedeniyle nüfus birhayli az bulgaria private tours kazanlak. Köy I986’da kentsel sit ilan edilerek koruma altına alınmış.

Bir ucu köy meydanına dayanan dar, taş döşeli sokağına kurulmuş çarşısından, restore edildiği söylenen tarihi kilisesini görmek için merakla ilerlediğinizde; evinde başta ekmek olmak üzere erişte, baklava, bazlama gibi geleneksel Türk mutfağı ürünlerini emekle hazırlayıp satan, dağ havasının yaradığı her halinden belli dinç ve güler güzlü bir Şirinceli’nin bahçesinden geçmeniz gerekiyor.

Kurulu pazarında Şirince’nin güler yüzlü sakinleri; el yapımı danteller, sehpa örtüleri, yazma ve yün eldiven, çorap, ev yapımı şarap, zeytin, zeytin yağı, dağlardan toplayıp kuruttukları şifalı otlar ve el işi ürünlerini gelenlerin beğenisine sunuyorlar. Konaklama ihtiyacını ise köyde restore edilerek pansiyona çevrilmiş evler karşılıyor.

Meraklısı için alma şartı aranmaksızın, otantik mekanlarda şaşırtıcı çeşitliliğe sahip, yıllanması beklenmeden ömürleri aylarla sınırlı meyveli şarapları tatma özgürlüğüne sahipsiniz: Vişne, karadut, şeftali, mandalin, kavun… Ve bu çeşitlilik Şirince hatırasını mekanınıza taşımanızı sağlayacak sempatik, şarap şişesi boyutlu telis çantalarda alıcısına sunuluyor Niğde.

Bir iki gün için betondan, kalabalıktan, gürültüden kaçıp kurtulmak, dost insanlar arsında olmak isterseniz, Şirinceli sizi yemyeşil Şirince’de bekliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz